Lijepo se provedite na mom forumu.
 
Početna stranicaCalendarFAQPretraľnikČlanstvoKorisničke grupeRegistracijaLogin

Share
 

 NLO-neidentificirani leteći objekt

Go down 
Autor/icaPoruka
Rise UpBroj postova : 99
Join date : 01.07.2009

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimečet srp 02 2009, 10:13

[size=11pt]NLO[/size]

NLO (neidentificirani leteći objekt) ili eng. UFO (Unidentified Flying Objects) su objekti ili pojave koje se ne mogu objasniti na konvencionalan način, nakon detaljne revizije obučenih i educiranih osoba iz tehničkih i društvenih područja.
Terminologiju NLO-a i bliskih susreta razvio je astronom, dr.J. Allen Hynek. Ufologija je pseudoznanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem fenomena NLO.

Smatra se da je moderna era ufologije započela sa bliskim susretom pilota Kennetha Arnolda tijekom leta kroz planinski lanac Cascade u državi Washington, 24. lipnja 1947. godine. Letio je malim avionom posebno prenamijenjenim za potragu i spašavanje u planinama, tragajući za srušenim transportnim avionom C-46 koji je nestao još u siječnju. Uzletio je oko 14 sati i letio od Chehalisa do Yakime, krećući se u pravcu planine Rainer na visini od 3 do 3,5 km. Približivši se planinskom lancu iznenadilo ga je nekoliko jarkih bljeskova svjetlosti. Kada se bolje zagledao, ugledao je formaciju od 9 objekata u letu. Arnold je njihov let gore-dolje opisao poput tanjura koji odskače o površinu vode. Otvorio je prozor kako bi bolje proučio čudne objekte te je procijenio njihovu brzinu kretanja na oko 2200 km/h reducirajući svako moguće pretjerivanje. Taj događaj se odvijao nekoliko mjeseci prije nego što je Chuck Yeager probio zvučni zid eksperimentalnom letjelicom Bell X-1 i to upola manjom brzinom. Arnold je isto tako procijenio da se formacija kreće na nekih 40 km udaljenosti od njegovog aviona, a sama skupina letjelica se protezala 9 km. Mediji su nadogradili tu ionako fantastičnu priču te dodali izraz leteći tanjur.
Upravo zbog termina leteći tanjur, vlada i vojska počeli su pokazivati zanimanje, a mediji su započeli voli-ne voli odnos prema NLO-ima koji se protegnuo sve do današnjih dana.
Ozbiljnosti NLO problema najviše su doprinijeli službeni projekti proučavanja koje je provodilo američko zrakoplovstvo od 1948. do 1969. godine pod kodnim nazivima "sign (saucer)/grudge/blue book".

Najpoznatija hipoteza koja pokušava objasniti izvor NLO pojava svakako je ETH hipoteza. ETH (ekstraterestrična) hipoteza nastaje upravo u okviru vojne domene, usprkos stereotipima da je takva formulacija nastala od strane promatrača-laika.
ETH hipotezu službeno je lansirao zaključak vojnog odbora SIGN koji je 1948. godine formirao dokument "Estimate of the Situation" (Procjena situacije) u kojem se zaključuje da je najbolja hipoteza koja može objasniti NLO fenomen, upravo "izvanzemaljska hipoteza". No, načelnik zrakoplovstva, general Hoyt S. Vandenberg odbio je zaključke odbora, zapovjedio je da se dokument uništi, a odbor je raspušten i zamijenjen s novom grupacijom "GRUDGE". Do današnjeg dana, ne postoji niti jedna sačuvana kopija ovoga dokumenta, već samo povijesne reference na isti, na osnovu čega se i doznalo za njegovo postojanje.
Zbog velike medijske i znanstvene debate tijekom 1950-ih i 1960-ih godina, američko zrakoplovstvo je ponudilo mandat Sveučilištu Colorado da prekine ovaj medijski cirkus. Profesor Edward Condon pristao je da napravi "nezavisnu reviziju" podataka prikupljenih u projektima "SIGN/GRUDGE/Blue Book". No, na kraju se i sam Condonov odbor morao suočiti sa kontroverznim ispadima. Odbor su od početka pratile frakcije i razdvojena mišljenja. Nakon što je u javnost procurio interni memorandum koji je ukazivao na Condonovu subjektivnost, dio osoblja je otpušten i zamijenjen novim članovima. 1969. godine, odbor je završio s "konačnim rješenjem ufološkog pitanja" zaključivši da daljnje proučavanje NLO fenomena ni u kojem pogledu ne može pridonijeti znanosti. Na preporuke odbora, američko zrakoplovstvo je obustavilo daljnje proučavanje NLO-a koje je trajalo 21 godinu.

Dr. J. Allen Hynek, vanjski suradnik projekta "Blue Book" i čovjek koji je bio najbolje upućen u podatke zrakoplovstva, odbacio je zaključak Condonovog odbora kao i Institut aeronautike i astronautike (AIAA) koji okuplja nekoliko desetaka tisuća inženjera. No, usprkos svemu, s obzirom da je Condonovo izvješće imalo pečat akademije znanosti, njegova jačina je ipak prevladala tako moćne kritike.
1998. godine profesor Peter Sturrock sa Sveučilišta Standford i skup međunarodnih znanstvenika, napravili su novu reviziju projekta "Blue Book", te su također iznijeli kritike i neslaganje sa Condonovim izvješćem.
1999. godine u Francuskoj je objavljen dokument "COMETA" koji potpisuju bivši i umirovljeni visoki časnici, te visoki državni dužnosnici. Dokument promiče ETH hipotezu, istu onu hipotezu koju su potpisali članovi odbora "SIGN" iz 1948. godine.

renutno u svijetu postoje dvije grupacije koje službeno proučavanju NLO-e. Jedna je CEFAA, a smještena je u Tehničkoj školi aeuronautike u Čileu. Druga grupacija je GEIPAN koja djeluje unutar Francuske svemirske agencije, CNES. Obje agencije međusobno razmjenjuju NLO podatke. Francuska ima veliku arhivu NLO slučajeva, staru gotovo pola stoljeća i nastavlja proučavati ovaj fenomen i dalje.
Najveći problem u sporom napretku ufologije svakako su predrasude na obje strane suprostavljenih frakcija. Jedna frakcija bezuvjetno nastavlja s ostavštinom Condonovog izvješća tvrdeći da su NLO-i potpuno prozaična tema i da je bilo kakvo proučavanje iste, gubljenje vremena. Druga frakcija opet ustraje na tome da su NLO pojave ekstraterestrične egzotične letjelice koje posjećuju Zemlju.
Obje grupacije nude rješenje prije samoga rješenja, zaobilazeći ozbiljniji pristup koji bi bio sastavljen od promatranja i praćenja podataka koji bi eventualno tek u budućnosti mogli pokazati konačan odgovor.
Iako je u svome razvoju, nekoliko puta, ufologija gotovo postala priznata multidisciplinarna znanost, zbog svoje kontroverznosti u konačnici ipak nije uspjela dobiti svoj legitimitet, te je takvo stanje evidentno do današnjih dana.
NLO-i su pojava koja se često stereotipno veže uz ekstraterestrični život što rezultira negiranjem kompleksnosti problema. Do danas ne postoji niti jedan materijalan i konačan dokaz u "javnoj domeni" koji bi razriješio potencijalnu esktraterestričnu prirodu fenomena. Nedavno objavljeni podaci Francuske svemirske agencije CNES iz ožujka 2007., pokazuju da postoji 25% NLO slučajeva (uzorak: 1600 slučajeva) klasificiranih kao "kategorija D" koji ukazuju na "neobjašnjive slučajeve uz sve poznate podatke".Popis najpoznatijih NLO susreta:

-1800: 29. ožujka, Prediger Fritch iz Quedlinburga uočava malu točkicu kako prelazi preko sunca u 6 sati
- 1802: 27. veljače, Prediger Fritch iz Quedlinburga uočava malu točkicu kako prelazi preko Sunca u sjeverozapadnom smijeru i ubrzava
- 1839: 2. rujna Cupper vidi pomicanje NLO-a ispred sunca
- 1849: 12. ožujka, Sidebotham vidi pomicanje točkice ispred Sunca
- 1859. i 1862. također viđenja objekata ispred Sunca od Lescarbaulta Lummisa
- 1897.: travanj, legenda da se u gradiću Aurora, Teksas srušio nepoznati leteći objekt u kojem su mještani pronašli mrtvo tijelo i pokopali ga uz sprovod
- 1913. i poslije viđenja poznatih Brown Mountain svjetala na nebu u SAD-u
- 1942. 24. i 25. veljače, NLOi iznad Los Angelesa, poznato kao "Battle of Los Angeles" Vojska izlazi na ulice, nastaje panika.
- 1944. Foo Fightersi, šarene sfere uočene od vojnih aviona diljem svijeta
- 1946 i poslije: Fantomske rakete, objekti sa karakteristikama navodećih raketa uočavane iznad cijele Skandinavije- Švedsko min. obrane zabrinuto
- 1947. 23. lipanj, incident na otoku Maury SAD, kada su NLOi napali Harolda Dahla koji je sakupljao panjeve. Dahl, njegov sin i pas s bili u čamcu kada je naišlo 6 NLOa ispustilo nekakvu svjetlosnu zraku koja je ubila psa i ranila sina. Idućeg jutra Dahlu je na vrata došao "čovjek u crnom" koji mu je zaprijetio da ne priča o tome
- 1947.: 24. lipanj, Kenneth Arnold uočava NLOe i nastaje izraz "leteći tanjuri"
- 1947: 4. srpanj, incident u Roswellu, NLO srušen na ranču kod Roswella, vojska objavljuje da je u pitanju samo meteorološki balon
- 1948: tzv. zelene lopte prijavljene iznad nekoliko baza američke vojske; slijedi ju zvanična istraga
- 1948: 7. siječnja pilot Captain Thomas F. Mantell pogiba dok slijedi NLO
- 1948: Incident u Kapustin Yaru gdje je navodno oboren NLO u obliku cigare od strane ruskog MiG-a
- 1949. 20. kolovoza astronom Tombaugh (otkrio Pluton) izjavljuje de je vidio 6 do 8 trokutastih oblika, kod Las Crucesa, New Mexico, govoreći da ne vjeruje da su zemaljskog podrijetla; nakon toga on viđa još mnogo toga kao i "zelene lopte"
- 1950. 15. kolovoz, Nick Mariana menađer baseball lige i njegova sekretarica su provjeravali igralište kada su se pojavila leteća svijetla na nebu koja su uspjeli snimiti kamerom
- 1952.: 24. srpnja iznad Carson Sinka u Nevadi (SAD) dva pilota John L. McGinn i John R. Barton sa dičnim vojnim karijerama su bili svjedoci NLO-a dok su upravljali bombarderom B-52. Piloti su vidjeli tri sjajne letjelice za koje su prvo pomislili da su F-86 borbeni lovci, ali onda su shvaltili da se nalaze previsoko (3300 m) i letjeli su u savršenoj "V" formaciji što je vrlo netipično za vojne zrakoplove. Letjelice su nakon nekog vremena odjurile ogromnom brzinom, a kada su piloti poslije sletjeli saznali su da na nebu nisu letjeli nikakvi civilni ili vojni avioni, slučaj je otišao u poznatu "Plavu knjigu"
- 1952: "Washington flap", brojni kontakti sa NLO letjelicama od strane svjedoka i radara u Washingtonu DC. Rezultiralo stvaranjem "Robertson Panel" protokola od CIA u kojem sve NLO svjedoke treba izvrgnuti ruglu i diskreditirati NLO grupe
- 1953. Američki vojni pilot Felix Moncla nestaje dok lovi NLO
- 1954.: Na stotine viđenja NLO-a u Francuskoj, poznato kao "French flap"
- 1954.: prijavljeni nepoznati sateliti u orbiti, upleten i astronom Clyde Tombaugh (otkrio Pluton)
- 1955. Kelly-Hopkinsville susret, grupa nepoznatih bića izašla iz šume i maltretirala obitelj u jednoj kući. Nije bilo krvi već samo isprepadanih ljudi
- 1957. Brojni automobili gubili brzinu i zaustavljali se zbog velikih NLOa u Levellandu, Texasu i New Mexicu, poznati kao "1957 flap"
- 1961.: 16. rujna bračni par Betty i Barney Hill tvrdili da su ih bili oteli vanzemaljci, prvi takav slučaj u javnosti
- 1964.: 24. travnja, policajac Lonnie Zamora tvrdio da je imao bliske kontakte sa vanzemaljcima. Dok je bio u potjeri za nekim motorom oko 17h i 45 min začuo je neku eksploziju u blizini te je odmah otišao u obližnji napušteni spremnik dinamita u pustinji. Tamo je vidio nešto što je izgledalo kao auto okrenut naopako i dvije bijele osobe oko njega. Kada su ga primjetila bića su pobjegla u vozilo i poletjela, začulo se tutnjanje i Lonnie se bacio u stranu jer je mislio da će eksplodirati. Letjelice je odletjela iza horizonta
1965: 9. prosinac Kecksburg incident- Kecksburg, Pennsylvania, SAD tisuće ljudi gleda veliku sjajnu goreću loptu u barem šest država i Ontariu, Kanadi. Padala je preko Detroita, Michigan/Windsor, Kanada područja, prijave o palim metalnim ostacima preko Michigena i sjevernog Ohia i uzrokovanje soničnih eksplozija u zapadnoj Pennsylvaniji. Generalno mišljenje je da je u pitanju Meteor. Unatoč tome nekih svjedoci u malom selu Kecksburgu, tvrde da se nešto srušilo u šumu. Neki su vidjeli plavi plamen iz šume i javili policiji. Drugi su vidjeli letjelicu oblika klipa kukuruza, no vojska je tvrdila da je pretražila šumu i ništa nije našla.
1965: astronaut Frank Borman fotografira NLO koji je pratio let Geminija 7
1967: 19. ožujak Stephen Michalak tvrdi da je susreo NLO koji ga je opržio svojim motorima. Nakon toga bio je bolestan nekoliko mjeseci, no svaki doktor koji ga je pregledao je rekao da nije mentalno bolestan
1967: 4. listopad Shag Harbor incident- u noći oko 23h 20min javljeno je u medijima da se NLO srušio u vode blizu Shag Harbor, Nova Scotia (istočna obala Kanade). Barem jedanaest ljudi je vidjelo kako nisko letni objekt ide prema luci. Brojni svjedoci prijavili eksplozije i zvukove rušenja. Nakon što se srušio objekt je svijetlio i ljudi su odmah poslali ribarske brodove da spase ljude, no letjelica je potonula, a na mjestu gdje je potonula bila je masna, žuta pjena i sumporasti miris. Nakon dva dana marinci ronioci pretražuju dno, no nije bilo službene izjave da je išta nađeno
1969: Jimmy Carter, predsjednik SAD-a vidi NLO na nebu
1969: Neil Armstrong, astronaut, prijavljuje da je vidio dva NLO-a kada je Apollo 11 sletio na Mjesec
1971. Delphos, Teksas NLO ostavlja znak na tlu u obliku svjetlećeg prstena
1973: Pascagoula otmica- 11. listopada Charles Hickson (42) i Calvin Parker (19) pecaju na rijeci kada nailazi NLO i tri bića ih unose u letjelicu gdje su bili paralizirani 20 minuta dok ih je mehaničko oko skeniralo
1974: Berwyn Mountain incident- oko 20h 30min, 23. siječnja viđen veliki disk na nebu iznad Clwyda u Walesu (VB). Mnogi svjedoci pozvali policiju, dolazi vojska i zatvara područje
1975: otmica Travisa Waltona, 5. studenog Travis Walton nestaje na nekoliko dana- vraća se sa pričom da su ga oteli vanzemaljci, piše knjigu o tome koja se adaptira u film
1977: Colares flap, NLO napada stanovnike Brazilskog otoka, sisajući im krv svjetlosnim zrakama- 35 ozljeđenih, otok evakuiran
1978: Valentichov nesanak, australijski pilot prijavljuje NLO neposredno prije nego što je zauvjek nestao
1979: Marshall County incident, šerif prijavljuje čudno sjajno svjetlo koje se sudarilo s njegovim vozilom
1980: Cash-Landrum Incident, 29. proosinca oko 21 sat troje ljudi se vozilo u autu bluzu Huffmana, Teksas. Kada se od nikud pojavila letjelica oblika dijamanta i sletjela ispred automobila. Trio se zaustavio obilazio letjelicu koja je ispuštala plamenove. Nakon 15 minuta letjelica polijeće i pojavljuju se helikopteri koji ju okružuju. Letjelica odlazi.
1980: Rendlesham Forest Incident, najpoznatiji Britanski NLO incident. Nick Pope, britanski agent i visoki vojni dužnosnik je izjavio da je taj incident veći od onog u Roswellu, uglavnom oko Božića NLO slijeće u šume Suffolka što stvara velike pomutnje, kao panika ljudi, stampeda krava...
1982: Baikonur Cosmodrome prepad, lansirno mjesto privremeno zatvoreno zbog prepada i sabotaže od strane NLO-a u lipnju
1985: Tbilisi-viđenje, putnici i piloti sovjetskog putničkog aviona gledaju u čudno svijetlo tijekom leta iz Tibilisija u Tallin, siječanj
1986: Height 611 UFO Incident, 29. siječanj NLO se srušio u Dalnegorsku, SSSR, srušio se na brdu. Tri dana kasnije dolazi grupa ufologa na to mjesto koje je opečeno i jedino pronalaze komad filma, kojeg daju razviti no na njemu nema ništa
1986: 16. studenog grupa NLO-a prati 50 minuta putnički avion "Japan Air Linesa" let 1628
1986.17. studenoga- Anchorage, Aljaska Japanski pilot So Terauchi koji je pilotirao Jumbo Jetom na visini od 10,600 metara doživljava susret sa neobičnim letjelicom koja je osvijetlila njegovu kabinu i izvodila nevjeovatne manevre u zraku. To je trajalo oko sedam minuta, kada je otišla; da bi se nakon 5 minuta pojavila letjelica nekoliko desetina puta veća od Jumbo Jeta koji je 70 metara dugačak, obasjana plavom svjetlošću. Kontrolni toranj u Anchorageu nije ništa zamječivao, a letjelica je nakon par minuta nestala i avion je sretno sletio. eng


I za kraj slika...

NLO-neidentificirani leteći objekt I565045_ufotrindadebrazil1958

Dali vjerujete u NLO-e?
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Lil tedy
Admin
Lil tedy

Broj postova : 379
Join date : 30.06.2009

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimečet srp 02 2009, 12:10

Ja ne vjerujem, mislim da su to avioni da ih je vojska poslala da nas plaše. lol!
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://tedychak-mojdnevnik.blogspot.com/
...zaljubljena...Broj postova : 218
Join date : 02.07.2009
Age : 24
Lokacija : tamo di je sve po mom

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimepet srp 03 2009, 21:39

a cuj vjerujem ja ali ne toliko... vise bi vjerovala kada bi vidjela nest tako ili to
[Vrh] Go down
Korisnički profil
little_devilBroj postova : 53
Join date : 02.07.2009
Age : 23

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimesub srp 04 2009, 03:19

...zaljubljena... je napisao/la:
a cuj vjerujem ja ali ne toliko... vise bi vjerovala kada bi vidjela nest tako ili to

i ja bi vise vjerovala kada bi vidjela, a nadam se da necu Very Happy
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Lil tedy
Admin
Lil tedy

Broj postova : 379
Join date : 30.06.2009

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimesub srp 04 2009, 12:02

little_devil je napisao/la:
...zaljubljena... je napisao/la:
a cuj vjerujem ja ali ne toliko... vise bi vjerovala kada bi vidjela nest tako ili to

i ja bi vise vjerovala kada bi vidjela, a nadam se da necu Very Happy
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://tedychak-mojdnevnik.blogspot.com/
Rise UpBroj postova : 99
Join date : 01.07.2009

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimened srp 05 2009, 20:11

ja onako, vjerujem, ne vjerujem...ne mogu se odlucit Very Happy
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Lil tedy
Admin
Lil tedy

Broj postova : 379
Join date : 30.06.2009

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimened srp 05 2009, 20:24

Rise Up je napisao/la:
ja onako, vjerujem, ne vjerujem...ne mogu se odlucit Very Happy
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://tedychak-mojdnevnik.blogspot.com/
Tehnička budala

Tehnička budala

Broj postova : 25
Join date : 02.07.2009
Age : 24
Lokacija : Mafijsko utočište

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimepon srp 06 2009, 18:19

Kako možete ne vjerovati u nešto tako fascinatno i zadivljujuće..Nešto iznad ljudske inteligencije i nešto tako fantastično i impresivno?Dakako da vjerujem,svim srcem i dušom Twisted Evil
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Tiky

Tiky

Broj postova : 14
Join date : 05.07.2009

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimepon srp 06 2009, 21:54

naravno da vjerujem...i zelim vidjeti NLO jednog dana...
[Vrh] Go down
Korisnički profil
...zaljubljena...Broj postova : 218
Join date : 02.07.2009
Age : 24
Lokacija : tamo di je sve po mom

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimepon srp 06 2009, 21:55

Tiky je napisao/la:
zelim vidjeti NLO jednog dana...

i ja ga zelim vidjeti ali zeljeti i "Imat nest je jako razlicita stvar...
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Lil tedy
Admin
Lil tedy

Broj postova : 379
Join date : 30.06.2009

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimečet srp 09 2009, 18:26

...zaljubljena... je napisao/la:
Tiky je napisao/la:
zelim vidjeti NLO jednog dana...

i ja ga zelim vidjeti ali zeljeti i "Imat nest je jako razlicita stvar...
Slažem se
[Vrh] Go down
Korisnički profil http://tedychak-mojdnevnik.blogspot.com/
DarioBroj postova : 8
Join date : 15.09.2009
Lokacija : Bosna i Hercegovina

NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitimečet ruj 17 2009, 08:00

Ja u to vjerujem više-manje.T.j. više ne vjerujem nego vjerujem.Mada bi volio vidjeti UFO-a.Još samo fali da preko neba prelete UFO-i i počnu iz njih padati vanzemaljci što će se možda desiti u slijedećem stoljeću.
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
NLO-neidentificirani leteći objekt Empty
PostajNaslov: Re: NLO-neidentificirani leteći objekt   NLO-neidentificirani leteći objekt I_icon_minitime

[Vrh] Go down
 
NLO-neidentificirani leteći objekt
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Butterfly Laura :: Ostalo :: Paranormalno-
Forum(o)Bir: